zondag 17 november 2013

VlindertjesNa de hartjes en bloemetjes wou ik eens een vlindertje haken. Het Engelse patroontje (met heel duidelijke foto's) vond ik hier, de vertaling is van mezelf. Je kan ze in 1, 2 of 3 kleuren maken, zoals ik geprobeerd heb.

Afkortingen:
l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
st = stokje

Maak een magische lus

Toer 1: maak alle steken in de opening van de cirkel : haak *3st, 2l, 3st, 2l*. Herhaal van * tot * nog 3 keer zodat je eindigt met 8 groepen van 3st, gescheiden door 2l. Verbind met een hv in de bovenste lus van het eerste st van toer 1.

Toer 2: 3l. Haak dan (3st, 2l, 3st) in de volg opening van 2l. Haak (3st, 2l, 3st) in de volgende 6 openingen. In de laatste opening haak je (3st, 2l, 2st) en verbind het daarna met een hv in de bovenste lus van de 3l (deze 3l die je haakte aan het begin van de ronde fungeert als een st). Je hebt nu 8 groepen van (3st, 2l, 3st)

Toer 3: 8st in de volg 2l (dit is de top van het “blaadje”), haak een hv in de volg opening (dit is de ruimte tussen de 2 “blaadjes”). Herhaal dit voor de hele ronde tot je 8 groepen van 8st hebt. Verbind met een hv in de laatste opening. Bind af.

Naai de losse draad in het centrum van de cirkel vast.

Voelsprieten : Maak een ketting in de lengte die je verkiest (denk er wel aan dat het in 2 gevouwen wordt). Bind af en naai de eindjes in. Vouw dubbel in het midden.

Afwerking:Vouw de cirkel dubbel om de vorm van een vlinder te maken. Vouw het zo dat de losse draad onderaan de vlinder komt te liggen. Gebruik deze draad om de vlinder langs het midden samen te naaien. Naai vervolgens met dezelfde draad de voelsprieten vast in het midden van de oorspronkelijke cirkel. Klaar!